Opkoopfondsen CVC en KKR hebben afvalverwerker Van Gansewinkel in de etalage gezet, maar de hoge schuldenlast bemoeilijkt de verkoop.

Dat stelt Het Financieele Dagblad maandag, op basis van bronnen rond het bedrijf.

Afvalverwerker Van Gansewinkel werd in 2007 gekocht door opkoopfondsen CVC en KKR. Die specialiseren zich in overnames van bedrijven met doorgaans redelijk stabiele inkomsten. Dergelijke overnames worden vaak met relatief veel schuld gefinancierd, om een hoger rendement voor de aandeelhouders te genereren.

Hoge schuld Van Gansewinkel

Van Gansewinkel werd door de opkoopfondsen samengevoegd met afvalverbrander AVR. Daarvoor werd in totaal 2,2 miljard euro geleend. Bij dergelijke constructies kijken financiers zoals banken vooral naar de verhouding tussen het operationele resultaat en de rentelasten.

Aanvankelijk leek het hiermee wel goed te zitten, maar Van Gansewinkel kreeg te maken met een aantal strategische tegenvallers. In de crisisjaren sinds 2009 daalden de afvalstromen die via bedrijven beschikbaar kwamen en ontstond overcapaciteit op de markt doordat concurrenten van Van Gansewinkel nieuwe afvalovens in gebruik namen.

Afvalverbrander AVR werd eind 2013 weer van de hand gedaan, maar dat bracht geen soelaas, aldus het FD. Volgens bronnen die de krant aanhaalt, vaart Van Gansewinkel inmiddels weer scherp aan de wind, waar het de afspraken met banken betreft over de verhouding tussen de schuld (en dus de rentelasten) en de brutowinst.

Bod op Van Gansewinkel

Er is een indicatief bod op Van Gansewinkel gedaan van een onbekende bieder van 450 miljoen euro, maar dat is lager dan de schuldenlast van 670 miljoen euro die het bedrijf nog heeft, aldus het FD. Verkoop van het bedrijf vóór het eind van dit jaar lijkt inmiddels uitgesloten.

De woordvoerder van Van Gansewinkel laat tegenover de krant weten geen nieuws te verwachten rondom de verkoop vóór april 2015.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl